Prešovská MHD oslávi 60 rokov

02.09.2009 Prešov

Od začatia prevádzky mestskej hromadnej dopravy v Prešove ubehlo okrúhlych 60 rokov.
Oslavovať sa bude tento piatok 4.9.2009, na kedy Dopravný podnik mesta Prešov pripravil viacero aktivít - bezplatné cestovanie v celej sieti liniek prešovskej MHD, uvedenie do prevádzky nového midibusu či krst knihy o histórii mestskej hromadnej dopravy v Prešove s názvom „Mesto v pohybe“.

Oslavy okrúhlej 60-tky začnú v piatok 4. septembra 2009 na námestí pred Ľudovou bankou o 14.00 kultúrnym programom. Na pešej zóne bude v tom čase zaparkovaný autobus s historickými fotografiami a pamätnými atribútmi z minulosti prešovskej mestskej hromadnej dopravy.

„Pri tejto príležitosti sme pre Prešovčanov pripravili malý darček v podobe bezplatného cestovania mestskou hromadnou dopravou na všetkých trasách. Tým väčším darčekom je zas uvedenie do prevádzky nového midibusu. Po prešovských cestách budú od piatku prevádzať teda už tri. Ten najnovší by mal následne prechádzať dobudovanou Okružnou ulicou. Rokujeme tiež s fakultnou nemocnicou, aby jeho trasa mohla viesť aj vnútorným areálom nemocnice, aby sa tak pacienti mohli pohodlne dopraviť ku geriatrickému pavilónu, “ povedal riaditeľ Dopravného podniku mesta Prešov (DPmP), Peter Janus. „K výročiu sme vydali tiež knihu, ktorá bohato ilustruje históriu mestskej hromadnej dopravy v Prešove od 4.septembra 1949, kedy sa začala jej prevádzka, až podnes, kedy naše autobusy a trolejbusy prevezú 35 miliónov cestujúcich ročne. “ Podľa jeho slov do konca roka pribudnú do inventára DPmP ďalšie dva nové kĺbové autobusy plus štvrtý midibus.

„Šesťdesiatka sa síce zdá byť seniorským vekom, no v prípade prešovskej mestskej hromadnej dopravy platí - čím staršie, tým lepšie. A je to predovšetkým zásluha vedenia Dopravného podniku mesta Prešov, “ uviedol primátor mesta Prešov Pavel Hagyari. „Môžem smelo povedať, že je to najprosperujúcejší mestský podnik v Prešove. Ak vyjde projekt, ktorý sme podali na európske fondy, od budúceho roku by po Prešove mali jazdiť moderné plynofikované klimatizované nízkopodlažné autobusy. Verím, že túto komfortnú prepravu do centra mesta bude využívať čoraz viac Prešovčanov. Aj to je jedným z riešení, ako sa vyhnúť dopravným zápcham v čase špičky. “´

MHD v Prešove 4. septembra 1949:

- Začiatok prevádzky mestskej hromadnej dopravy v Prešove.

- Komunálny podnik Miestna doprava mal 47 pracovníkov.

- Obsluhované boli štyri autobusové linky v celkovej dĺžke 36 kilometrov.

- V roku 1949 bolo prepravených 192 000 cestujúcich.

MHD v Prešove 4. septembra 2009:

- Mestskú hromadnú dopravu (MHD) v Prešove zabezpečuje Dopravný podnik mesta Prešov, akciová spoločnosť (DPMP, a. s. ).

- Akciová spoločnosť zamestnáva 295 zamestnancov.

- Obsluhovaných je 41 autobusových a 8 trolejbusových liniek v celkovej dĺžke 410 kilometrov.

- Ročne sa na linkách MHD prepraví 35 miliónov cestujúcich a celkovo ubehnú autobusy a trolejbusy 5 miliónov kilometrov.

- V pracovný deň je na linkách MHD vykonaných 1816 spojov, ktorých obsluhu zabezpečuje celkovo 62 autobusov a 47 trolejbusov.

- V sieti MHD je obsluhovaných 412 zastávok.

Katarína Pirohová,
hovorkyňa primátora mesta
 

Vyberte región